Wat is het verschil tussen gyros, shoarma, kebab en döner? – gyroskruiden

Geplaatst op

Kan jij ook weleens genieten van een heerlijk (ongezonde) kapsalon of Turkse pizza? Vraag je je dan ook weleens af wat je nu werkelijk aan het eten bent? Er zijn namelijk een aantal soorten die vlees die wellicht in jouw ogen één en hetzelfde zijn. De verschillen zijn echter aanwezig. Tevens is de oorsprong van de verschillende soorten vlees uiteenlopend. Wil jij weten wat de verschillen zijn tussen gyros, döner, shoarma en kebab? Wordt jouw favoriete gerecht bereid met gyroskruiden of shoarmakruiden?  Lees dan snel verder.

De verschillen: shoarma

Shoarma bestaat uit een aantal verschillende vleessoorten, namelijk kalkoen, lamsvlees, kip en rundvlees. Het vlees is afkomstig uit het Midden-Oosten. Het wordt in de meeste gevallen in dunne reepjes gesneden (zo is het ook in bakjes in de supermarkt te koop) of dun afgeschraapt van een draaiende spit. Het vlees wordt gemarineerd en geroosterd om tot diens smaak te komen. De meest voorkomende manier om shoarma te eten is in een pitabroodje.

Döner

De naam ‘shoarma’ betekent hetzelfde als ‘döner’, namelijk draaiend. Döner is van oorsprong Turks. Het bestaat uit gekruid lamsvlees. In een aantal gevallen worden kalkoen, kalfsvlees of kip toegevoegd. Het wordt, evenals shoarma, bereid aan een draaiende spit.

Kebab

Kebab komt uit Perzië. De officiële vertaling voor kebab is gebakken vlees. Dit vlees is gekruid kip of kalfsvlees. Door het vlees te braden, wordt het bereid. In principe is kebab altijd kalfsvlees, tenzij nadrukkelijk wordt gevraagd om kipkebab. Je eet kebab meestal in de vorm van een Turks broodje kebab.

Gyroskruiden

Gyros is, naar verwachting, een Grieks gerecht. Ook bij gyros is er sprake van kalfsvlees of kip. Het vlees wordt met gyroskruiden gegrild. Bij gyros is het tevens gebruikelijk een aantal dingen toe te voegen om het gerecht compleet te maken, namelijk salade, dunne broodjes en patat.

Gerelateerde berichten

Een uitgebalanceerd sportdieet thuisbezorgd.

Je hoeft geen professionele atleet te zijn om baat te hebben bij een voedzaam dieet dat rijk is aan vitaminen, mineralen en andere essentiële...

Lees meer

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2023 Alle rechten voorbehouden